Kita bukan isteri perdana menteri

Kita bukan isteri Perdana Menteri

Kita bukan isteri perdana menteri….
Kalau kita isteri perdana menteri, kita tak perlu takut sbb semua free,
sebab kita boleh buat rawatan kimoterapi kanser di L.A US,
Ratus – ratus ribu, high class facilities,
Kerajaan tanggung in and out,
buat rawatan sambil bercuti, sapa nak bagi,
Al Fatihah untuk Allahyarhamah Datin Sri Hendon,

Kita bukan Azean Irdawati,
Aktress yg terkenal pun tak lepas dari kanser,
Ye la kanser tak pilih bulu,
Pun tak cukup duit rawat kanser,
Tapi takpa, masuk paper Berita Harian, Metro, Utusan dan macam2 mintak derma,
masuk TV3 mintak ringankan beban,
mcm2 persatuan bagi derma,
Zakat Selangor bagi RM 30 000, orang lain bole dapat ker mcm ni ?
RM 90 000 bukan senang nak cari,
Berlakon satu filem di bayar RM 60 000,
setahun 3 filem dah RM 180 000, banyak gaji Pn Azean ni,
Tak masuk drama dan iklan,
Mcm ni punya kaya pun kena mintak derma lagi…..
Gaji you + husband ada RM 180 000 setahun ? RM 100 000 ?
RM 30000 ? alahai sedihnyer….

Kanser tak pilih bulu,
hari ni sihat bulan depan tengok2 kanser dah stage 3,
14 hari ketumbuhan 5cm dah jadi 10 cm,
1dari 19 wanita menghidap kanser setiap tahun ????*
86% dari jumlah claim insurance 2006 adalah untuk kanser….takut dak ?*
bila giliran kiter agaknyer ??
Hospital kerajaan yang macam pasar basah tu boleh setel cepat ker?
Bukan nak hentam Hospital Kerajaan,
Facilities dan kepakaran Hospital Kerajaan dan Swasta setanding….
Tapi Doktor Kerajaan sendiri cakap,
Kes elektif mcm kanser atau jantung, atau kritikal, eloklah jangan ditangguh rawatan,
mcm mana nak cepat sbb kita bukan isteri perdana menteri….
nak rawatan cepat kena pergi hospital swasta,
hospital swasta paham2 lah, bisnes tetap bisnes,
RM 20 000, buat kimo sajer, satu cycle jer,
tak masuk rawatan yang lain,
Bila dah kena, ada yang bergadai rumah, ada yang bergadai tanah,
Kos rawatan + kos sara hidup ( dah sakit tak bleh p kerja dah…)
Boleh cecah RM 100 ribu..ada yang lebih..
Kalau duit rawatan + duit sara hidup + kos rawatan susulan RM 150 000, mcm mana ?
Simpan RM 200 sebulan di ASB pun 10 tahun belum cukup RM 100 000..
Kalu simpan RM 200 di Takaful, esok dah ada dana kecemasan RM 150 000,
Kalau tak dak jadi aper2 dapat balik Modal + Investment…
Ni pun tak boleh paham ker ?

Setengah orang kedekut..
kalau tak kedekut mungkin tak paham,
beli kereta bayar RM 500 boleh, RM 1500 pun takper, asal bergaye,
beli emas Ribu – ribu sanggup,
tap nak bayar 5% dari gaji bulan utk kecemasan rasa mahal,
sedangkan benda ni wajib + penting,
dana kecemasan la katakan,
kalau ada RM 150 000 dalam bank hari ni takper,
tapi kalu ada kecemasan RM 150 000 kena guna, habis lah duit you,
kene kumpul balik, kan ker baik kalau orang lain bagi RM 150 000 utk kecemasan,
 
Mahal ?
RM 200 mahal? RM 150 mahal gak ? RM 90 mahal lagi ????
Orang Cina bila dapat 1st gaji diorang tak plan nak beli kereta Honda,
Orang Melayu bila dapat 1st gaji terus plan nak beli kurang2 Waja,
Orang Cina bila dapat 1st gaji, diorang pikir Investment, pikir Insurance,
Orang Melayu bila dapat 1st gaji diorang pikir nak pakai kereta aper, sport rim 17 inci wajib,
Perancang kewangan kater utk kereta tak lebih 12% dari gaji bulan,
Gaji RM 2500/sebulan patut beli kereta yg bayar bulan RM 300/sebulan, Wira second ok la../kenari second ker..utk permulaan…..
Tapi ramai tak ikut..gaji RM 2500, beli kereta Honda City RM 600/sebulan…..24% dah tuh..
Perancang kewangan kater, 60% gaji utk hutang + perbelanjaan, 40 % utk investment, dana persaraan, insurance,
Orang melayu 99% gaji utk hutang + belanja sara hidup…1 % utk simpanan…
Beraper kerat jer orang melayu ada RM 50 000 cash dalam bank lepas 5 tahun kerjer,
Bila orang suruh beli takaful / insurance…..mahal…tak cukup bulan2 nak bayar……
pakat2 la betulkan kedudukan kewangan korang semua….
 
Orang Kerajaan berlagak,
Penyakit dan rawatan semua di tanggung,
Betul tu,
Habis hari2 orang kerajaan masuk paper mintak derma mcm maner,
Kita bukan isteri Perdana Menteri,
Bukan juga adik Menteri,
Menteri dan PM sendiri pun cari hospital swasta utk rawatan, US lagi tuh,
Pegawai jabatan jer ? clerk jer ? Pegawai sains jer ?
Ketua Jabatan ? Pensyarah ? Ok la skit dengar bunyik nyer,
OK sebulan lagi datang balik buat Test tu Test ni,
OK tunggu result 2 minggu,
OK kena tunggu giliran buat pembedahan, mungkin 3 bulan lagi,
Senarai list 10 muka surat, tahun depan pun ada nak dapat giliran,
mintak maaf cakap, inilah realiti……
 
Orang kerja Swasta lagi lah tak sedar diri,
Konon – konon Multi Nasional Company…
Majikan Cover la katakan…
Berapa ribu beb ? Sampai bila beb ? Berapa limit beb ?
8 bulan kena kanser tak p kerja Majikan nak cover lagi ker beb ????
pencen umur 55 thn habis takdak coverage dah…
Itu pun kalau majikan masih sudi beroperasi di Malaysia,
Bisnes is bisnes, bukan walfare…
kalau kos operasi dah mahal…pegi tempat lain la jwbnyer..
nak beli takaful masa umur 55? Besar belanjer nyer beb..itu pun kalau layak…
Majikan paling besar dalam Malaysia adalah Kerajaan Malaysia,
Insyallah dah berpuluh tahun beroperasi..tak bungkus…
walaupun kalah byk di PRU12 baru2 ni,..takper…Majoriti mudah dalam tangan…
Alahhhh…kalu PAS ker PKR ker perintah Malaysia pun, kerajaan tetap jalan mcm biasa…
Kerja Kilang besar mana pun, risiko nak bungkus tetap ada,
US dah meleset, Kilang US kat Msia ni byk dalam bahaya…
Kat Malaysia pun operator kilang Melayu dah skit,,,berlambak Bangla, Vietnam , Nepal…murah…
Sikit hari lagi, depa pakat – pakat pindah Operasi p Bangla…
Hampa ternganga….
Tu pun masih tak sedar diri lagi……
 
IKM-HUKM Hospital yg terbaik dari segi facilities bagi rawatan kanser,
Hospital Kerajaan nih,
Hospital Swasta n Kerajaan kadang2 akan refer sini,
Sini ada golongan yg tak perlu bayar, atau bayar seminimum yg mungkin,
ada yang kena bayar 100%..bagi yag ada coverage insurance, atau TOKEY KILANG,
boleh buat loan nak buat rawatan disini…buat loan ?
Cukup la loan rumah loan kereta dah beban dah…..
Kebarangkalian nak jatuh dalam GROUP tak payah bayar sangat lah rendah….
Second group kena bayar skit….skit berapa skit…RM 20 ribu ? RM 30 ribu ? tengok kes ler…
So, are we hoping for the luck to fall in the Not Need Pay Group ??
Husband kerja, wife kerja…boleh bayar bulan – bulan aper ….
 
Ibarat guna Kad kredit ler,
Kad kredit Visa Jammed, Gunerlah pulak Kad Mastercard,
(Mana2 yg pakai kad kredit, stop dan tukar pada Kad Debit plak…)
Bila jalan jauh, spare tyre kena ada,
Jahanam satu tayar, ada lagi satu tyre spare..
Sama juga kes you,
Mana boleh dapat rawatan kerajaan, pergi la takda masalah,
Tapi bila lambat dan waiting list panjang, pegi la hospital swasta nak cepat…( dengan coverage insuranse la yer…)
 
Kanser bila dah kena, keluarga merana,
isteri kena kanser suami merana,
suami kena kanser isteri merana,
kehilangan keluarga tersayang taktau nak cakap ler sedihnyer, 
Kesian anak2…
tanggung sakit memang perit,
takda duit nak buat rawatan lagi tambah pedih,
Ajal dan maut di tangan tuhan akhirnyer,
Kalau dah sampai ajal, pergi jua…
Sekurang2nya kita mencuba dapatkan rawatan terbaik,
Jangan nanti terkilan salah kan diri sendiri,
sbb lambat dapat rawatan…why lambat ? tak der duit…..
 
Suami-suami yang menyayangi isteri…
Isteri – isteri yang menyayangi suami..
Lepas baca nukilan nih, bincang – bincanglah sesama sendiri,
Suami belikan takaful untuk isteri…
Takkan isteri nak beli untuk suami..
apa2 pun bolehlah…
 
Nasihat sayer,
Takaful / Insurans hanya boleh dibeli dengan kesihatan,
You mampu bayar RM 500 sebulan pun, bila dah sakit, orang tak pandang dah,
Nukilan ni bukan nak perli saper2,
Just nak bukak minda jer,
mintak maaf kalau ada yang teraser,
Sementara sihat, eloklah beringat…
Bila dah sakit……Wallahulalam….
Ingat…..Kita bukan isteri mana – mana Perdana Menteri…hatta Menteri sekali pun…..
 
Sumber :
Majlis Kanser Malaysia MAKNA
www.makna.org.my
 
Great Eastern Magazine July – Sept 2007

Wrote by : Yuzairi Yunus


6 Responses to “Kita bukan isteri perdana menteri”

  1. you punyer ayat memang pawer…..siapa yg baca pasti leleh air mata….

  2. i nak belajar ilmu dari you bolehhh…..?

    • Insyallah boleh…sama sama kita boleh kongsi ilmu kat sini..sdr berminat nak belajar ilmu perancangan kewangan kan?? Boleh bagi tahu sy ada ka apa apa yg sdr buat dengan gaji sdr dari segi menyediakan pelaburan utk apa apa tujuan, dan yang paling penting, income protection? Income protection nih maksudnya, bagaimana kita memastikan isteri dan anak anak mendapat nafkah berterusan dan terjamin, walaupun kita sebagai pencari nafkah, tidak mampu bekerja lagi disebabkan apa jua punca….kalau ada apa apa yg sdr boleh kongsi dengan sy mengenai perancangan kewangan sdr, boleh email ke malibara@gmail.com

  3. saya tertarik dgn nukilan anda pedas tapi padat..dan bernas…

  4. Power……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: