Gempa magnitud 8.9 melanda laut Acheh, Amaran Tsunami dikeluarkan kepada 22 negara!

Amaran tsunami dikeluarkan selepas satu gempa bumi kuat magnitud 8.6 melanda perairan utara Sumatra petang ini, menurut jabatan kajian geologi Amerika Syarikat (USGS),

Pusat gempa bumi pada jam 4.38 petang itu dikesan pada kedudukan 431km barat daya Banda Aceh, Indonesia dan 962km di barat Kuala Lumpur.

Kawasan gempa itu dalam lingkungan kawasan gempa sama yang berlaku pada 26 Disember 2004 yang mengorbankan kira-kira 170,000 nyawa di Sumatra akibat tsunami yang melanda selepas gempa berkenaan.

Gempa itu juga mengorbankan kira-kira 230,000 orang di 13 negara sekitar Laut Hindi termasuk Thailand, Sri Lanka dan India.

Jabatan Meteorologi Malaysia hari ini mengeluarkan amaran kepada orang ramai menjauhi kawasan pantai di Kedah, Perlis, Langkawi, Pulau Pinang dan Perak yang berpotensi berlakunya tsunami.

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur Azizan Ismail ketika dihubungi Bernama mengesahkan kejadian tersebut dan berkata gegaran turut dirasai di beberapa kawasan sekitar Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Perak.

Gegaran dirasai kira-kira pukul 4.50 petang.

Beliau berkata pihak bomba dari lima balai di sekitar pusat bandar Kuala Lumpur bergegas ke beberapa kawasan yang merasai gegaran itu selepas menerima  maklumat dari orang ramai.

Katanya, pihak bomba menerima panggilan kira-kira 4.47 petang mengenai gegaran yang dirasai di beberapa tempat seperti Ampang dan Jalan Tun Razak.

Dalam pada itu, warga kerja di bangunan Bernama turut merasai gegaran yang berlaku selama kira-kira 10 minit.

Di Kangar, gegaran kecil turut dirasai di beberapa lokasi di Perlis, antaranya di Flat Seri Sena di Kampung Bakau yang menyebabkan penghuni flet 12 tingkat itu meninggalkan kediaman mereka dan berkumpul di tempat letak kereta bangunan itu.

Petugas di Bangunan KWSP yang turut menempatkan pelbagai jabatan dan agensi kerajaan turut merasai gegaran kecil selama beberapa minit.

Gegaran turut dirasai penduduk di Kampung Behor Lateh dan kawasan Kuala Perlis.

Sumber : Malaysiakini

—————————————————————————–

HOT TOPIC

—————————————————————————–

1 – Kenapa trend sekarang orang buat simpanan Haji di Takaful berbanding Tabung Haji / ASB ?

http://wp.me/pltQE-99

2 – Bagi anda yang memiliki Medical Card dari company yang mengenakan KO TAKAFUL ke atas produk mereka, baca di bawah. Sebab, company MAA Takaful tidak mengenakan sebarang Ko Takaful seperti company anda! Ketahui sebabnya.

http://wp.me/pltQE-9n

3 – Jangan pandang remeh tengang Hibah vs Wasi. Anda mungkin berputih mata apabila mengetahui pampasan Takaful suami anda terpaksa di faraidkan dan anda hanya layak 1 / 8 ke atas pampasan tersebut. MAA Takaful ada penyelesaiannya!

http://wp.me/pltQE-97

4 – Orang beli takaful, anda beli takaful, tetapi kenapa ? Cukupkah sekadar memiliki sekeping polisi takaful dengan nilai pampasan RM 100 000 ? Berapa coverage sebenar yang anda perlukan ?

http://wp.me/ltQE

5 – Kenapa MAA Takaful murah dari Prudential BSN ?

http://wp.me/pltQE-7t

6 – Kenapa anda WAJIB ada Plan Takaful Pendidikan untuk anak tersayang ?

http://wp.me/pltQE-8g

~ by alibara on April 11, 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: