Talian Hayat Keluarga

TALIAN HAYAT KELUARGA

Sudahkah suami anda membina TALIAN HAYAT KELUARGA ?
Apa Talian Hayat keluarga ? Talian hayat ni satu term yang famous sewaktu rancangan Who Wants To be Millionaire, kan ? Jadi Talian Hayat yang sy gunakan adalah bagi mengambarkan BAGAIMANA SEBUAH KELUARGA akan survive dari segi kewangan JIKA DITAKDIRKAN SUAMI ATAU PENCARI NAFKAH KELUARGA hilang upaya kerja ( meninggal / lumpuh ) .

Attachment :http://i1219.photobucket.com/albums/dd424/alibara/PLAN-Khairat-Kematian1.gif

Sebagai suami, cuba tanya diri anda sendiri, adakah ANDA mempunyai HARTA yang boleh diwariskan kepada ISTERI / ANAK jika ditakdirkan anda hilang upaya disebabkan apa jua punca. Anda ada KWSP yg boleh diwariskan ? Anda ada simpanan ? Ada Pelaburan ? Atau apa sahaja ? Mampukah Isteri keluar bekerja seorang sendiri dan menyara keluarga ?

Sebagai Suami, anda pastinya menjadi tempat rujukan keluarga dalam hal – hal memberi barang dapur, bayar hutang piutang, bayar bil elektrik air, bayar hutang kereta, bayar sewa rumah, kos pendidikan anak, dan lain – lain perkara yang WAJIB ditanggung oleh seorang suami.

Dalam keadaan anda kuat bekerja, sebagai suami dan isteri, kadang – kadang pasti anda menghadapi masalah kewangan serba sedikit. Cuba bayangkan, apa akan jadi jika salah seorang dari anda tidak bekerja langsung akibat hilang upaya ? Sudah pasti masalah kewangan menjadi LEBIH PARAH.

Sebagai isteri, cuba anda tanya diri anda, adakah anda mampu bekerja dan menyara keluarga jika ditakdirkan SUAMI anda hilang upaya bekerja selamanya. Adakah beliau sudah meletakkan PENAMA di akaun KWSP beliau ? Adakah semua simpanan / pelaburan akan DI FARAIDKAN jika beliau meninggal dunia ? Sebagai isteri, anda hanya layak menerima 1 /9 dari jumlah harta suami.

————————————————–
Plan Khairat Kecemasan dari MAA Takaful

Kecemasan : meninggal dunia / lumpuh kekal secara mengejut disebabkan kemalangan / penyakit

Antara langkah paling EFEKTIF dan BERKESAN dalam menanangi masalah di atas, isteri sebagai orang bertanggung jawab menyara keluarga, BAKAL MENERIMA SEJUMLAH TUNAI dari pihak ketiga bagi tujuan menyara keluarga.

Sebagai isteri yang kematian suami, adalah menjadi satu ANUGERAH ALLAH jika satu pihak membekalkan sejumlah tunai RM 50 000 atau RM 500 000 kepada isteri. Dana inilah bakal menggantikan GAJI SUAMI yang telah hilang.

Dalam membolehkan isteri menerima ANUGERAH ini, suami boleh menyertai Plan ini dengan menyimpan sekurang – kurangnya RM 60 setiap bulan.

YANG penting, harta yang diwariskan ini (jika peserta meninggal / lumpuh ) di HIBAHkan 100% kepada isteri / anak tanpa boleh diganggu gugat oleh pihak keluarga suami , bank2 atau siapa sahaja.

Jika berminat mendapatkan QUOTATION, boleh isi form di bawah :

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?hl=en_US&formkey=dGtTcEJCN1F4MmViaUZTQjZINF9lOFE6MQ#gid=0

~ by alibara on January 13, 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: