RM 40b HARTA UMAT ISLAM TIDAK DITUNTUT ?

Senyum Kambing Utusan Malaysia…

RM 40b harta umat Islam tidak dituntut oleh Pewaris ???

Pada pandangan anda, harta2 ni tidak dituntut sebab apa ? Pewaris tak mau tuntut ka ? Pewaris dah kaya sangat ka ? Atau proses nak tuntut harta tersebut memakan masa dan kos yang banyak ??? Atau memang langsung tidak boleh tuntut sbb tidak layak dari segi undang2 Malaysia dan melibatkan proses birokrasi yg sangat leceh ???

Banyak kelemahan sistem pewarisan kewangan pada hari ni di kalangan umat Islam…pendek kata orang Islam ambil remeh hal pewarisan harta nih..dan sikap ini memberi impak dan kesan mendalam kepada waris…

Cuba bayangkan Dana KWSP yg tidak diletakkan penama, apabila meninggal, isteri menghadapi kesulitan untuk tuntut dana tersebut!!!

Cuba bayangkan apabila akaun ASB anda tidak boleh diusik disebabkan sistem ASB tidak meletakkan penama bagi hal tersebut !!!

Dan pula, kalau diletakkan penama pun, ia menjadi kompleks. Ini kerana PENAMA atau Wasi hanyalah bertindak sebagai pemegang amanah, yg tugasnya adalah membahagikan harta2 tersebut secara faraid!!

Bayangkan berapa harta yg isteri dan anak2 boleh dapat apabila dibahagikan secara faraid ? Isteri yg tidak bekerja , apa yg mampu anda dapat seandainya suami anda meninggal dunia dan harta suami anda dibahagikan mengikut faraid ??

Kelemahan – kelemahan ini boleh diatasi dengan adanya sistem pewarisan harta melalui proses hibah…dalam sistem MAA Takaful, peserta boleh meletakkan atau melakukan pemberian Harta Warisan ini secara hibah dan apabila berlakunya kematian, si isteri berhak mendapat 100% Harta Warisan tersebut…

Cuba anda fikirkan sejenak, apakah alternatif lain yg membolehkan isteri anda menerima terus gaji / nafkah / wang sara hidup tiap2 bulan seperti biasa walaupun anda sebagai pencari nafkah meninggal dunia…?

Sistem Takaful adalah antara alternatif terbaik utk tujuan pewarisan Harta dan Gaji ini…dengan sistem hibah, isteri berhak ke atas 100% Harta Warisan ini.

~ by alibara on August 5, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: