BINA TABUNG KECEMASAN SEBELUM TABUNG SEDIA ADA PECAH!!!

BINA TABUNG KECEMASAN sebelum segalanya terlambat!!!

Apakah TABUNG KECEMASAN ? Sebelum melihat apakah gunanya TABUNG KECEMASAN, saya suka menerangkan sedikit maksud kecemasan itu sendiri. Jika sebuah keluarga mempunyai PENCARI NAFKAH utama, peranan beliau pastinya penting. Setiap bulan, si PENCARI NAFKAH akan menghadirkan sejumlah wang yang disebut gaji dimana wang ini digunakan bagi tujuan sara hidup seperti tempat tinggal, makan minum, pakaian, barang keperluan harian yang lain, bil – bil, membayar hutang piutang kereta, rumah dan sebagainya, memberi nafkah kepada isteri, pendidikan anak – anak, hiburan, memberi wang kepada ibu bapa dan pelbagai perkara lagi yang digunakan dari WANG GAJI tersebut. Bukankah PERANAN si PENCARI NAFKAH ini penting??

SEANDAINYA, suatu hari nanti jika ditakdirkan, si suami atau PENCARI NAFKAH ini hilang keupayaan bekerja di sebabkan meninggal dunia atau kemalangan, adakah beliau masih mampu menghadirkan WANG GAJI tersebut untuk bulan – bulan seterusnya?? Mampukah beliau melunaskan tugas sebagai PENCARI NAFKAH bagi membayar keperluan – keperluan yang disebut tadi ? SDUAH PASTI TIDAK!!! Dan pada ketika ini, keluarga akan ditimpa masalah BENCANA KEWANGAN dan inilah yang disebutkan sebagai waktu KECEMASAN bagi sebuah keluarga!!

Sudahkah anda membina TABUNG KECEMASAN bagi keluarga ? Jumlah tabung kecemasan ini bukanlah seribu dua, tapi jumlahnya adalah cukup bagi tujuan sara hidup bagi tahun – tahun yang seterusnya. Mungkin boleh mencapai RM 500 000. Ya, setengah juta. Bolehkah dalam masa terdekat anda menyimpan RM 500 000??? Mungkin boleh jika anda menang nombor ekor ( Orang Islam tak boleh main ekor ). Dengan simpanan RM 5000 sebulan, anda memerlukan 7 tahun bagi menyimpan RM 500 000. Mampukah anda menyimpan RM 500o sebulan sedangkan gaji anda tak lebih RM 3000???

Sebenarnya, anda mampu bina TABUNG KECEMASAN dengan cara yang mudah dan selamat, sekiranya anda menyimpan di TEMPAT YANG BETUL, dengan komitmen bulanan tak lebih 10% dari jumlah gaji anda *. Ya BENAR, sekiranya anda hilang upaya bekerja disebabkan apa jua punca, anda telah pun mempunyai TABUNG KECEMASAN yang boleh menolong anda walaupun anda baru menyimpan tak sampai 2 tahun!!!

* Saya akan cerita dengan lebih lanjut di akhir artikel ini!!

———————————-    —————-  ————————————————–

Hidup bukanlah untuk meminta sedekah!!!

Pernahkah anda melihat orang meminta sedekah di kaki lima Chow Kit atau pun selepas solat Jumaat?? Ya bilangan mereka ramai. Sukarnya melalui hidup seperti itu hanya Tuhan yang tahu. Cuba letak pemikiran anda ke tempat mereka, jika PENCARI NAFKAH keluarga hilang upaya bekerja, mampukah anda berada di tempat yang sedemikian ?

Mungkin dari sudut pemikiran anda, tidak mungkin anda akan menjadi seperti gambar di atas. Sekurang – kurangnya, anda msaih mempunyai adik beradik dan saudara mara untuk meminta pertolongan wang ringgit. Tapi selama mana mereka boleh menolong anda??

Keluar bekerja ??Tidak mungkin anda sebagai isteri yang kehilangan suami untuk keluar bekerja mencari nafkah. Ya betul, anda mampu melakukannya. Anda boleh keluar bekerja. Anda juga boleh menghadirkan gaji seperti mana suami anda mencari gaji untuk menyara keluarga.

Persoalannya, adakah anda mampu :

1. Memperoleh gaji yang sama atau lebih lagi seperti apa yang suami anda perolehi?

2. Adakah anda mampu membayar hutang piutang yang ditinggalkan suami?

3. Siapa yang akan menjaga anak – anak anda semasa anda keluar bekerja? Untuk mengupah pengasuh, anda hanya akan meningkatkan kos perbelanjaan anda sedangkan gaji anda tidak setinggi mana.

4. Setelah bertahun – tahun hidup bergantung kepada suami, anda akhirnya terpaksa keluar bekerja!

5. Adakah anda mampu memberi komitmen kepada anak – anak setelah anda keluar bekerja ?

6. Perancangan masa depan pendidikan anak – anak dengan gaji anda yang kecil?

Dan banyak lagi persoalan yang belum mampu di jawab…bukan kah lebih baik jika anda memiliki tabung kecemasan sebagai plan kecemasan untuk kehidupan anak – anak anda?? Tidak kisah sekiranya, anda masih mahu keluar bekerja, sekurang – kurangnya, di dalam akaun bank anda, masih mempunyai RM 100 000 lebih sebagai dana sokongan kepada anda dan anak – anak.

Ya, TABUNG KECEMASA inilah yang meniup semangat anda untuk meneruskan kehidupan disamping anak – anak tercinta!!!

——————————–  —————–  ————————————

300 000 jadi anak yatim akibat kemalangan jalan raya???

300 000 jadi anak yatim akibat kemalangan jalan raya ??? Hakikatnya, kehilangan ibu atau bapa atau kedua – dua nya sekali akibat kemalangan merupakan satu tamparan yang maha hebat bagi anak – anak kecil yang masih memerlukan bimbingan dan kasih sayang seorang ayah dan ibu…….

Kesan dari sudut emosi memang tidak dapat di ubati, tetapi anda BOLEH mengurangkan kesan tersebut jika anda mewariskan HARTA WARISAN KECEMASAN kepada isteri atau anak – anak sekiranya anda meninggal dunia atau hilang upaya akibat kemalangan……

———————————  —————–   ———————————————-

Kos Merawat penyakit kritikal umpama membeli sebiji apartment !!!

Kalau hari ini saya pergi ke hospital swasta, saya tertanya – tanya, adakah mereka sudah cukup banyak wang untuk membiaya kos rawatan penyakit mereka ? Saya pernah bersembang dengan pesakit dari Acheh yang mendapatkan rawatan di hospital swasta di Pulau Pinang. Disebabkan kurangnya kepakaran dan kemudahan di Acheh, mereka mencari alternatif rawatan di Pulau Pinang. Dan ada di antara mereka menjual tanah dan rumah dengan kadar yang murah untuk mendapatkan duit segera bagi membiaya kos rawatan tersebut.

Bagaimana dengan rakyat Malaysia? Adakah anda mampu mendapatkan rawatan di hospital swasta dengan kemungkinan menanggung kos rawatan yang tinggi. Ada di antara mereka berkata, majikan menanggung kos rawatan mereka. Ya betul, tapi sampai bila? Selepas anda tamat perkhidmatan di tempat kerja tersebut, maka hilanglah kelayakan anda untuk mendapat kos rawatan percuma di hospital swasta. Apa alternatif anda?

Kanser Rahim pembunuh no 2 wanita di Malaysia

Bercakap mengenai penyakit kanser, saya teringat kos rawatannya yang boleh membeli sebiji apartment. Untuk membeli sebiji apartment, anda mempunyai kemudahan membuat loan bank untuk tempoh 30 tahun. Tetapi bagi kos rawatan penyakit seperti ini, tiada kemudahan loan bagi anda!!

1 dari 15 wanita mengidap kanser payu dara!!

Anda pernah dengar kos rawatan kanser mencecah RM 300 000 ??  Ya RM 300k  tokey kedai tomyam pun boleh bankrap!!

Mungkin yang paling murah bawah RM 20 000..tapi adakah anda mempunyai wang RM 20 00o untuk kos rawatan ?

Apa yang boleh anda harapkan hanyalah duit dari minta derma orang ramai, duit KWSP akaun 2, duit dari insurans kilang ( kalau ada ), yang mana totalnya mungkin tak sampai RM 10 000. Dalam keadaan sakit begini, RM 10 adalah sangat berharga. Dan alangkah bagusnya kalau ada pihak yang boleh menanggung kos rawatan anda!! Dan sememangnya di Malaysia ini ada pihak yang boleh menanggung kos rawatan anda!!! Lihat akhir artikel ini.

Dan masih ramai lagi yang meminta – minta diluar sana…

Yang murah hanya di Hospital Kerajaan??

Ya saya setuju, kerajaan pada hakikat yang sebenar cuba dengan sedaya upaya bagi memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat Malaysia pada kadar dan kos yang termurah. Cuma yang agak membimbangkan adalah, keupayaan hospital kerajaan bagi menyediakan kemudahan terbaik bagi semua pesakit. Timbul beberapa isu mengenai kebanjiran pesakit yang diluar kemampuan kemudahan hospital untuk menampung sepenuhnya pesakit – pesakit tersebut.

Terlampau sesak??

Pertambahan drastik pesakit tidak setara dengan kemudahan yang dimiliki oleh Hospital Kerajaan.

Akibat dari kekurangan ini, ramai pesakit terpaksa dimasukkan ke dalam SENARAI MENUNGGU yang boleh memakan masa setahun lebih. Bagi kes penyakit kanser, adalah PENTING jika pesakit mendapatkan rawatan awal. Dan jika ia tidak mampu dilakukan di hospital kerajaan, pesakit tiada pilihan untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta yang kos rawatannya adalah lebih tinggi.

Untuk memudahkan anda mendaftar dengan 85 hospital panel swasta seluruh Negara, anda mesti mempunyai medical card yang akan diceritakan di akhir artikel ini.

Orang Miskin  di larang sakit????

Patutkah orang miskin dilarang sakit ?? Mereka juga manusia, punya hati, paru2, jantung, dan anggota2 badan lain yang mesti berfungsi dengan baik seperti mana orang – orang kaya. Yang bezanya, orang kaya BERKEMAMPUAN mendapatkan rawatan kelas PERTAMA di luar negara. Menteri2 semuanya ada kelas. Buat operation di US.

Tapi orang miskin tiada keistimewaan itu. Mereka hanya boleh pergi ke hospital kerajaan. Pun begitu, kalau hospital kerajaan juga memerlukan perbelanjaan untuk pembedahan, adakah orang Miskin mempunyai wang untuk pembedahan tersebut???

Anda orang miskin ?? Mengikut kajian, bagi sesiapa yang HIDUP DI BANDAR DAN GAJI RM 3000 KEBAWAH, DI KATEGORI DALAM GOLONGAN MISKIN. YA MISKIN BANDAR!!! Adakah golongan ini mampu mendapatkan rawatan sekurang – kurangnya di hospital swasta dalam negara??? Tanyalah mereka!!! Selama ini, kalau nak dapatkan rawatan untuk anak dan isteri di hospital swasta, MAJIKAN TANGGUNG. Bukan kerana mereka kaya, tetapi mereka hanya bernasib baik. Selepas perkhidmatan mereka tamat dengan majikan tersebut, mereka belum tentu boleh pergi ke hospital swasta seperti biasa. Lepas pencen nanti, belum tentu boleh pergi ke hospital swasta seperti mana semasa bekerja!!!

Jadi, inilah masa terbaik untuk dapatkan JAMINAN supaya bila dah pencen nanti, masih boleh pergi ke hospital swasta dan kos masih ditanggung, bukan majikan, tetapi syarikat lain yang memberi JAMINAN tersebut!!!

Fikir – fikirkan lah….

——————————  —————  —————————————-

Tak sanggup melihat anak menderita!!

Menderita sakit kritkal pun sudah cukup membuatkan hati remuk, apatah lagi yang sakit itu adalah anak sendiri. Pendek kata, kalau dalam keluarga, salah seorang dari mereka sakit, satu keluarga akan merasa kesannya. Terdera dek emosi dan tekanan untuk mendapatkan rawatan terbaik untuk mereka.

Hantar ke hospital kerajaan pun belum tentu akan zero kos entry, walau pun tak tinggi..RM 5000 sahaja..tapi ia sudah cukup memadai untuk membuat ibu bapa pening mencari wang RM 5 000 tersebut!!

Tatkala masih kecil anak – anak ini terpaksa melalui kehidupan dengan penyakit! Sudah menjadi ketentuan Illahi dalam ujian hidup. Walaubagaimanapun, anda sebagai ibu bapa berhak mendapatkan rawatan terbaik untuk anak – anak.

Anda hanya ada beberapa pilihan untuk memberi perkhidmatan terbaik untuk anak – anak!!

1) Dapatkan rawatan di hospital kerajaan yang mana anda bakal berhadapan dengan masalah kesesakan, tempoh menunggu, waiting list dan lain2….

2) Dapatkan rawatan di hospital swasta dengan menggunakan insurans majikan anda! Atau anda mahu guna duit sendiri???

3) Dapatkan rawatan di hospital swasta dengan menggunakan wang dari KWSP Akaun 2 melalui Skim Penyakit Kritikal

4) Dapatkan rawatan di hospital swasta dengan JAMINAN KEWANGAN untuk rawatan penyakit kritikal tersebut.

————————–  ——————  —————————————

BINA TABUNG KECEMASAN UNTUK KELUARGA PADA HARI INI!!!


Nak bina tabung kecemasan beratus ratus ribu secara simpanan di bank atau pelaburan saham amanah, ia akan MEMAKAN MASA YANG LAMA dan MENAGIH KOMITMEN PELABURAN BULANAN YANG TINGGI!!! Setuju???

Saya bagi anda satu jalan, BAGAIMANA NAK MEMBINA TABUNG KECEMASAN SECARA AUTOMATIK hanya setelah sebulan anda menyimpan!!!

Kaedah yang digunakan adalah juga kaedah simpanan pelaburan dan bulanan. Yang berbeza adalah, tempat di mana anda menyimpan wang anda!!!

Jumlah yang anda perlu simpan, sy boleh katakan hanya 10% dari gaji anda…mungkin kurang dan mungkin lebih, bergantung kepada keperluan kewangan anda!!!

Sebagai contoh, jika anda bergaji RM 30 000 setahun, dengan menyimpan 10% gaji, faedah kewangan yang akan anda perolehi adalah :

1. RM 2000 diberi sebagai belanja pengebumian. Ini dipanggil sebagai
khairat kematian

2. RM 5000 diberi sebagai upah haji / wang sara hidup sementara mendapat
claim insurans / surat hak tadbir kuasa

3. RM 300 000 diberi jika meninggal dunia. Wang in adalah di sebut
sebagai warisan gaji. Duit ini apabila dilaburkan di saham amanah dengan
pulangan 10%, ia memberikan pulangan RM 30 ribu setahun selama mana anda
hidup. Modal masih belum terusik. Kebajikan keluarga dan masa depan mereka masih terbela.

4. RM 300 000 jika lumpuh kekal keseluruhan. Wang ini adalah disebut
sebagai warisan gaji.Duit ini apabila dilaburkan di saham amanah dengan
pulangan 10%, ia memberikan pulangan RM 30 ribu setahun selama mana anda
hidup. Modal masih belum terusik. Kebajikan keluarga dan masa depan mereka masih terbela.

5. RM 400 000 diberi jika meninggal dunia atau lumpuh kekal disebabkan kemalangan. Wang in adalah di sebut
sebagai warisan gaji. Duit ini apabila dilaburkan di saham amanah dengan
pulangan 10%, ia memberikan pulangan RM 40 ribu setahun selama mana anda
hidup. Modal masih belum terusik. Kebajikan keluarga dan masa depan mereka masih terbela.

6. RM 50 000 diberi jika anda disah menghidap penyakit kritikal. Wang ini sebagai wang pemulihan. Apabila mengidap penyakit kronik, anda mungkin memerlukan 3 bulan – 2 tahun untuk memulihkan kembali penyakit tersebut, sebelum anda boleh sambung bekerja. Duit ini adalah sebagai wang sokongan semasa dalam pemulihan. Pelaburan bulanan akan diteruskan
secara PERCUMA sehingga anda berumur 80 tahun.

7. Simpanan Hari Tua, jika tiada tuntutan besar dibuat. Pelaburan ini
adalah pelaburan berlandas Syariah dengan pulangan purata 9 % setahun. Perkongsian 50 : 50 untuk surplus antara peserta dan Syarikat!!

Dengan tindakan anda menyimpan 10% gaji di tempat yang tepat yang memberikan manfaat kewangan yang maksimum, anda telah menjaga kebajikan kelurga anda dari bencana kewangan, sekiranya anda tidak mampu bekerja lagi.

Ramai yang CEPAT DAN BIJAK BERTINDAK AWAL!!

Hanya Tuhan saja yang tahu betapa besar rahmat apabila menerima RM setengah juta setelah di diagnosis mengidap penyakit jantung!!!

————————————–   ———————   ————————————–

BIAR KAMI BAYAR KOS RAWATAN HOSPITAL ANDA!!

Apa kad ini boleh buat untuk anda ??

 • Pilihan Pelan dari Pelan 1 – Pelan 4 (Anda  boleh pilih mengikut kemampuan anda)
 • Bertindak sebagai Gurantee Letter untuk anda!!
 • KHAIRAT KEMATIAN RM 5,000 (dibayar atas kematian apa jua sebab) –  produk kad kesihatan pertama seumpamanya yang menawarkan khairat kematian !!
 • SINGLE PRODUK – anda boleh mengambil produk Smart Medic 100 ini sahaja – tanpa perlu ambil (disertakan) dengan produk takaful lain. (memudahkan client disamping menjimatkan). Jika anda sudah mempunyai perlindungan insurans / takaful dan bercadang hanya ingin memiliki kad hospital ini sahaja – maka Smart Medic 100 adalah jawapannya 🙂
 • Kad harian bilik (room & board) yang tinggi iaitu dari RM150 sehari sehingga RM450 sehari.
 • PEMBAHARUAN TERJAMIN – sehingga umur 80 tahun !
 • Shurplus sharingpembahagian keuntungan 50 : 50
 • Lebih 85 Panel hospital swasta TERPILIH & TERBAIK seluruh Malaysia
 • TIADA CO-PAYMENT. SMART MEDIC 100 akan menanggung 100% pembelanjaan bil hospital
 • Mode bayaran yang mudah – anda boleh bayar secara suku tahun, setengah tahun atau tahunan !
 • Di luluskan oleh Panel Syariah MAA Takaful

JADUAL FAEDAH


JADUAL CARUMAN

—————————–  ———————  —————————————

Kepada sesiapa yang perlukan penerangan atau consultation mengenai :

Nak Bina Tabung Kecemasan ??

Nak dapatkan Jaminan Kewangan rawatan penyakit  melalui Medical Card ??

Hubungi sy :


~ by alibara on April 26, 2010.

4 Responses to “BINA TABUNG KECEMASAN SEBELUM TABUNG SEDIA ADA PECAH!!!”

 1. assmlkm,

  boleh quote untuk sy: lahir sept 71, male. tidak merokok. budget bulanan lebih kurang rm150. untuk: medical card + savings plan untuk hari tua.

  tq.

  riz

  • Plan Simpanan Bulanan RM 150

   RM 5000 Khairat Kematian dibayar 24 jam

   RM 90 000 Harta Warisan Kecemasan kepada waris / isteri jika peserta / Pencari Nafkah meninggal dunia disebabkan apa jua punca.

   RM 90 000 Harta Warisan Kecemasan kepada waris / isteri jika peserta / Pencari Nafkah hilang upaya kekal disebabkan apa jua punca.

   RM 30 000 Dana sokongan jika disahkan mengidap salah satu dari 36 jenis penyakit kritikal yang disenaraikan. Dana ini akan di bayar berasingan dari jumlah perlindungan asas.

   Bayaran akan ditanggung oleh syarikat MAA Takaful jika disahkan mengidap salah satu dari 36 jenis penyakit kritikal yang disenaraikan.

   Medical Card Smart Medic dengan Plan 1 – Had Tahunan RM 50 000 dan Had Seumur Hidup RM 150 000

   Selepas 25 tahun, polisi anda akan mempunyai cash RM 8 424 ( dengan anggaran pulangan 8% setahun )

   Kalau ada pertanyaa boleh hubungi sy semula ok.

 2. Saya nak tanya sekiranya umur kanak2x 4 thn berapa byrn bulanan yg perlu saya bayar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: