Kadar dividen KWSP 2009 lebih tinggi

2 hari lepas, KWSP mengumumkan kadar dividen bagi tahun 2009 dijangkakan lebih tinggi berikutan peningkatan pendapatan dari pelaburan ekuiti. 12 juta pencarum KWSP bakal menikmati pulangan ini tahun hadapan.

Apa kata kita review semula dividen KWSP yang pernah diberikan sejak tahun 2004 hinggalah tahun lepas. Adakah ia memuaskan hati anda?

Bersedia atau tidak, itulah kadar yang diberikan sejak beberapa tahun yang lepas.

Pelaburan KWSP adalah berdasarkan allocation atau pengagihan tertentu. Dalam definisi dunia pelaburan, asset allocation untuk pelaburan KWSP adalah tertumpu pada pelaburan Pasaran Wang ( Money Market ), Terbitan bon ( Bond ), Hartanah dan lain – lain perniagaan. Lebih kurang 20% dari asset allocation untuk pelaburan KWSP dilaburkan dalam pasaran Ekuiti.

Seperti anda tahu, KWSP adalah dana milik orang ramai, duit hari tua lebih 12 juta warga Malaysia. jadi, corak pelaburan KWSP adalah bersifat risiko rendah, begitu juga dengan sasaran pulangan yang dijangka juga adalah rendah.

Bagi yang inginkan pulangan yang lebih tinggi dari dana KWSP, anda boleh fikirkan Skim Pelaburan Ahli KWSP. KWSP memang memberi peluang kepada para pencarum untuk memaksimakan pulangan hari tua mereka dengan melabur sebahagian kecil dana itu ke dalam saham amanah yang berpotensi memberikan pulangan yang lebih tinggi untuk pelaburan jangka panjang.

Bagi yang berminat boleh tanya pada saya atau merujuk pada laman web KWSP http://www.kwsp.gov.my/index.php?ch=p2life&pg=bm_p2life_invest

Public Mutual adalah salah satu syarikat Saham Amanah yang diberikan kebenaran oleh KWSP para pencarum melabur dalam pasaran saham amanah dengan dana KWSP mereka.

Kalau nak tahu berapa banyak pelaburan yang boleh dibuat dari dana Akaun 1 anda, sila guna kalkulator nih

http://www.publicmutual.com.my/application/calculator/epf/epf.aspx

k see ya

~ by alibara on December 6, 2009.

One Response to “Kadar dividen KWSP 2009 lebih tinggi”

  1. Interesting

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: