Hospital Kerajaan dah sesak ???

Baca artikel dibawah..dari News Straits Times Online..24 Feb 2009..Wednesday…
untitled
More going to govt hospitals

 

 

IPOH: There has been an increase in the number of people seeking treatment at government hospitals and clinics over the last six months.

Deputy Minister of Health Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad attributes this to the global economic slowdown. The concern over money had affected the public’s capacity to seek treatment at private hospitals.

“Patients only need pay RM1 to consult a doctor and seek treatment at government hospitals. Although they have to wait to see the doctors, more of them are visiting government hospitals and clinics now,” he said after opening the 3rd Perak Health Conference here yesterday.

The conference, themed “Bridging Public Health Practice and Clinical Medicine”, was organised by the Perak Health Department and the Malaysian Public Health Specialists Association (Perak).

Also present were Health Ministry director-general Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican and Perak Health Department director Datuk Dr Ahmad Razin Ahmad Mahir.
Asked if the government healthcare sector would be able to cope with the rising number of patients, Dr Abdul Latiff said the situation was manageable with extended hours at several clinics nationwide. These clinics are open until 9.30pm.

He said he had told hospital staff to be “flexible” when collecting payments for hospitalisation and surgeries from the lower income group.

“Patients with financial difficulties can raise the matter with the hospital directors or social medical officers,” he said, pointing out that the officers had been vested with powers to reduce or cancel the charges.

Hakikatnya…..
 
1. increase in the number of people seeking treatment at government hospitals and clinics over the last six months. – Hakikatnya, hospital kerajaan dan klinik2 kerajaan sekarang mengalami kenaikan dari segi bilangan pesakit yang ingin mendapatkan rawatan. Sebagai alternatif, jika anda memiliki MEDICAL CARD, anda tidak perlu lagi bersesak – sesak ke hospital kerajaan kerana terdapat lebih 70 hospital swasta boleh dikunjungi untuk mendapatkan rawatan…setiap negeri average ada lebih 5 buah hospital swasta…
 
2. had affected the public’s capacity to seek treatment at private hospitals. – bila ekonomi down, ramai orang tiada pilihan dengan mengunjungi hospital kerajaan. Dulu, mereka memiliki kemudahan apabila majikan menanggung semua kos rawatan mereka ( walau pun tak penuh ). Tetapi apabila ramai yang diberhentikan kerja, mereka kehilangan kemudahan itu, dan terpaksa berkunjung ke hospital kerajaan. Jika anda memiliki MEDICAL CARD, tak kira di waktu ekonomi down or up, majikan gulung tikar atau tukar nama, anda sentiasa memiliki kemudahan mengunjungi hospital swasta selain dari hospital kerajaan.
 
3. they have to wait to see the doctors – Hospital kerajaan sudah sedia maklum sesak dengan ramai orang. Mat bangla pun cari hospital kerajaan untuk dapatkan rawatan. Apabila kesesakan berlaku, maka berlakulah perkara ‘ lambat dapat rawatan ‘, ‘ doktor tak cukup ‘, dan lain – lain…sebenarnya, doktor di hospital kerajaan sudah lebih pada cukup, tetapi bilangan pesakit yang mengunjungi hospital kerajaan adalah ramai..katil pun tak cukup..dengan MEDICAL CARD..anda mempunyai pilihan dengan memendekkan waktu menunggu di hospital swasta…
 
4. would be able to cope with the rising number of patients – Dengan apa cara Kementerian Kesihatan boleh  ‘ cope ‘ dengan kesesakan yang berlaku ? Apa yang diucapkan oleh Menteri Kesihatan adalah jawapan standard bagi semua kementerian kerajaan..makanan cukup lah…harga barang tak naik lah..akan pantau lah..tapi hakikatnya tidak begitu..di Hospital Taiping, ada pesakit yang terpaksa tidur di atas lantai…( dengan dibekalkan tilam selapis )..kemudahan di hospital swasta adalah lebih baik dengan kesesakan yang kurang berbanding hospital kerajaan..kalau ada MEDICAL CARD..anda boleh pilih nak duduk bilik 6 orang ker..bilik 4 orang ker…
 
5. extended hours at several clinics nationwide. These clinics are open until 9.30pm. – perkara biasa yang berlaku, sebagai contoh di Hospital Besar Penang..datang pagi jam 8.30..end up pukul 5 ptg baru balik..ada yang tak sempat jumpa doktor pun ?? Datang pagi..esok kena datang balik..
 
6. to be “flexible” when collecting payments – siapa kata hospital kerajaan tak payah bayar ? Sepupu kena patah tangan..remuk tulang lengan dia…cikgu pulak tu..Kali ini di Hospital besar Ipoh, doktor kata kena beli implan besi..tapi kena beli sendiri..wah beli sendiri ? RM 700..pulak tu…Kalau ada medical card..sesen pun tak payah bayar..habis2 pun ada co insurans 10%..tu pun ada had maksimum paling banyak kena bayar RM 500..Kalau kos rawatan RM 5000, kena bayar RM 500 jer…kalau kos rawatan RM 20 000, pun hanya RM 500 jer dikeluarkan…ada setengah medical card…FREE 100%..mcm Smart Medic dari MAA Takaful….
 
7. can raise the matter with the hospital directors or social medical officers,” – Ok bayaran boleh nagotiate dengan social medical officer..atau hospital direktor….nak jumpa Direktor Hospital pun tak pernah, mcm mana nak jumpa dia untuk mintak kurang bayaran???…lagi satu karenah birokrasi…Dr M cakap birokrasi di Malaysia masih di takuk lama…Medical card under BNM..ada akta..ada polisi..kos rawat RM 20 000, bayar RM 20 000..tak payah nak kena minta kurang atau apa…
 
——————— ————– —————————
 
Ok kawan – kawan…bukan nak perleceh hospital kerajaan..in fact hospital kerajaan ada facilities terbaik dalam negara..tapi in terms of service..we have a choice out there..but it comes with a high price…nama pun private..sebab tu la medical card under syarikat insurans dan takaful dikeluarkan…just to cope all those unexpected things…
 
Orang kata syarikat insurans ni bohong banyak..in fact..setiap tahun, puluhan juta pampasan dibayar kepada pencarum..bukan puluhan ribu..tapi PULUHAN JUTA… Kalau ada yang rasa tertipu oleh syarikat insurans..itu adalah kerajan pencarum tidak memahami sepenuhnya black and white polisi mereka..atau ada agen – agen yang cakap bunga lagi banyak dari daun…dalam beli medical card..kena baca EXCLUSION…then takda masalah nak rasa tertipu or what… 
 
Selagi anda sihat, ambillah medical card utk family..sebab medical card hanya boleh dibeli HANYA JIKA ANDA SIHAT WALAFIAT…hatta anda ada duit pun, tapi kalau dah ada penyakit, syarikat insurans tak layan…
 
Dan yang penting, kita tak boleh rasa majikan akan sentiasa jaga kita..kat Penang nih, beribu yang kena VSS…then apa jadi kalau dapat sakit ? majikan dah hilang…in fact kalau majikan anda bisnes baik pun..sampai tua anda still kena CHALO dari syarikat..angkat kaki la dah tua sapa yang nak ambik kerja lagi..then bila dah tua, waktu tu la penyakit selalu nak datang..then bila dah tak da coveraga dari majikan, dengan cara apa nak dapatkan rawatan ??? Duit KWSP utk persaraan, bukan perubatan…
 
Ok jika berminat utk tahu pasal medical card..hubungi sy Yuzairi Yunus….
yuz

~ by alibara on February 26, 2009.

One Response to “Hospital Kerajaan dah sesak ???”

  1. You’ve got great insights about free ladical, keep up the good work!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: